Fitness’çılar depresyona sokuyor
Cyberpsychology adlı hakemli dergide yayımlanan yeni bir araştırmaya göre sosyal medyada fitness fenomenlerini takip eden genç yetişkinler fiziksel açıdan sağlıklı. Sonuçlar, katılımcıların meyve ve sebze tüketiminin yanı sıra orantısız bir şekilde daha yüksek miktarda “yoğun egzersiz” yaptığını bildirdiğini gösteriyor. Öte yandan katılımcılar aynı zamanda zihin sağlıklarının daha kötü olduğunu aktardı. Araştırmada İngilizce konuşulan üç farklı ülkeden 18-35 yaşlarındaki 1022 genç yetişkinle Mayıs-Kasım 2021 döneminde çeşitli şekillerde anket yapıldı: Yeni Zelanda’da Orago Üniversitesi öğrencileri incelendi, ABD’de Amazon Mechanical Turk kullanıldı ve Birleşik Krallık’ta sonuçlar anket sitesi Prolific aracılığıyla alındı. Bu ülkeleri yüksek sosyal medya kullanımı nedeniyle seçen araştırmacılar, özellikle genç yetişkinler arasında kayda değer bir kullanıcı kitlesine sahip olması nedeniyle dikkatlerini Instagram kullanımına yoğunlaştırdı.
Nihayetinde çalışmada, Instagram’da fitness fenomenlerini aktif takip eden genç yetişkinlerin daha fazla yoğun egzersiz yaptığını ve meyve-sebze tükettiğini bildirme ihtimalinin takip etmeyenlere kıyasla daha yüksek olduğu bulundu. Bu durum daha sağlıklı bir yaşam tarzına işaret ediyor. Öte yandan bu kişiler fenomenleri takip etmeyenlere kıyasla hem daha yüksek düzeyde zindelik hem de daha yüksek düzeyde ruhsal sıkıntı hissettiğini bildirdi. Araştırmacılar bunun, bu genç yetişkin demografisinin yeme bozuklukları da dahil, fitness ve gıdayla ilgili kompulsif davranışlara karşı savunmasız olduğunu gösterdiğini düşünüyor.
Fenomenleri takip eden ve etmeyenler arasında belirgin bir fark olduğunu söyleyen araştırmacılar yoğun egzersiz yapan ikinci grubun, fenomenleri takip ederek yoğun egzersiz yapanlara kıyasla daha sağlıklı bir zihin-beden ilişkisi olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar bu sonuçların, Instagram fenomenlerini takip etmenin olumsuz etkilerine ilişkin diğer çalışmalarda elde edilen önceki bulgularla tutarlı olduğunu ifade ediyor.
Araştırma, sağlık bilgileri paylaşan sosyal medya fenomenlerinin ya da ideallere uyan Instagram görsellerinin, onları takip edenlerin zihnini nasıl etkileyebileceğini inceleyen 12 müdahale çalışmasının Ocak 2024 tarihli sistematik bir incelemesine atıf yapıyor. Araştırmacılar, katılımcıların çoğunun olumsuz etkilendiğini ve pek çok kişinin sağlıksız gıda tükettiğini, kötü ruh hali ve olumsuz beden algısı bildirdiğini tespit etmişti.
Çalışmaya göre fitness fenomenleri, “ideal form” denen bu ideali dayatarak “kompulsif egzersiz seviyelerini ve sağlıklı ya da saf diyet takıntılarını” teşvik edebilir. Bu takıntı ortoreksiya diye de biliniyor. Bir kişi özellikle sadece dış görünüşle ilgili motivasyonlarla sağlıklı olmak ya da bir rejimi takip etme motivasyonu taşıyorsa, sosyal medya akışlarında gördüğü ya da en sevdiği fenomenin savunduğu şeyleri içselleştirmek, daha kötü bir beden algısına yol açabilir.
Araştırmacılar, dış görünüşle ilgili motivasyonla yapılan egzersizin, sağlık fenomenlerini takip edenlerin zihin sağlığınin daha kötü olma ihtimalini artırabileceğinden şüpheleniyor. Toplumsal kıyas ve zarar verici amaçlar depresyon, anksiyete ve olumsuz beden algısı duygularına yol açabilir.